BİLGİSAYAR(LAPTOP)

 




        Merhaba ilk konu olarak bu pandemi döneminde online eğitimin başlamasıyla birlikte hayatımda çok fazla önem kazanan bilgisayarlardan bahsetmek istiyorum. Benim bir laptopum olması nedeniyle laptop üzerinden anlatacağım bir iki konu var hadi başlayalım.

1. ESKİYİ YENİ GİBİ YAPMA:

-->Hepimizin istediği elimizdeki bilgisayarla olabildiğince devam etmek çünkü kurun artması ve teknolojinin sürekli gelişmesi yeni bilgisayar alınmasını zorlaştırırken, eski bilgisayarınızı acaba düzelir mi nolur diye düşünmeye itiyor benim fikrimce.

        Bende böyle yaparak internette araştırmaya başladım ilk olarak size bu bilgileri aktarmaya çalışmak istiyorum. Öncelikle bilgisayar parçalarından başlayacak olursak:

  • anakart
  • işlemci
  • ram
  • ekrankartı
  • hard disk
benim araştırmalarım ve basit olarak bilgim dahilinde bilgisayarlarımız veya laptoplarımız bu parçalardan oluşmaktadır. Hepsi hakkında çok fazla bilgim yok veya bu konu hakkında uzman da değilim ama yardım etmeye çalışmak istiyorum(bütün bilgilerim laptoplar üzerinden olacaktır).

ANAKART: Laptopunuzun bütün parçaların oturduğu metal dış kasasının yanında gerçek anlamda iş gören kasası denebilir benim fikrimce bütün parçalar onun üzerine oturtulur. Laptoplar için özel üretiliyormuş genelde o yüzden değiştirilmesi baya zor garantisi olan veya yeni bir bilgisayarınız varsa servisi size bu konuda yardımcı olabilir :( Onun dışında çok bir bilginiz yoksa anakarta dokunmamak en iyisi eğer bir şeyler yapmak istiyorsanız özenli bir şekilde laptopun arkasını açarak  fanıyla birlikte tozlarını temizlerseniz size yardımı olabilir fan ve temizlik konusunda ilerki yazılarımda deneyimlerimi size aktarıcam.


İŞLEMCİ: Bilgisayarın işlemcisi arabanın motoru diyebiliriz. Bilgisayarınızdaki bütün işi işlemci yapıyor ve hızlı olması önemli işlemciler ile ilgili öğrendiğim bilgiler işe söyle intel ve amd olarak şuan iki tane işlemci firması var ve bildiğim kadarıyla intel i3,i5,7 diye gidiyor amd ryzen 3,5 burda dikkat etmeniz gerekenler jenerasyonuymuş yani nesli 3,5,10 nesli mesela  bir diğer konu ise işlemcinin hızı yazıyor bu normal hızı 2.2,.2,3 diye bahsediliyor bunların yanında boots dedikleri en hızlı işlem hızları var 3.0,3.5 diye gidiyorlar işlemcinizi seçerken bunlara dikkat etmeniz gerekiyormuş.Yani 1.normal hızı 
2.boots hızı bunlar sizin bilgisayarınıza gücünü belirleyecek şeyler. İnternetten bunlara dikkat ederek araştırma yaparsanız size yardımı olabileceğini düşünüyorum

                                            




RAM: Bilgisayarınızın beyaz tahtası veya defteri denebilir. Bilgisayarınızdaki işlemci her işlemi yaparken bilgileri bir kağıda veya deftere yazdığınızı düşünün mesela google  olsun siz her uygulama açtığınızda bu tahtaya ya da deftere yeni yazılar yazılmaktadır ve en sonunda kağıtları dolduğu zaman ilk yazdığı bilgilerin olduğu sayfa veya tahtadaki yazılar silinir çünkü onlar eskidir ve yeni bilgiler yazılması lazımdır. İşte bu dakikadan sonra işler sizin için sıkıcı bir hal almaya başlar çünkü siz ilk açtığınız uygulamada bir şeyler yapmak isterseniz bilgisayarınız o bilgileri tekrardan edinmesi gerektiği için yeniden yazmaya başlayarak tekrardan bıraktığınız noktaya gelmeye çalışırsınız bu da kasma dediğiniz duruma neden olur, benim anladığım kadarıyla bunun için ise de ram boyutunuz önemlidir. 6gb 8gb ram çeşitleri var. Bunlar içinde tercih yaparken ddr2-3-4 gibi bir durum var yani sizin bilgisayarınız nasıl bir tahta kullanıyor yeşil tahta mı, beyaz tahta mı, yoksa akıllı tahta mı? Bunu internete yazarak bulmanız gerekiyor marka ve model yazınca genelde çıkıyor ddr-? bulduktan sonra artık benim fikrimce 6gb-8gb ram kullanılması hayatınızı kolaylaştırır. Ancak belirtmekte yarar var ram fiyatları pahalıdır o yüzden alırken son çarelerinizden biri olması gerek benim fikrimce

NoT: Bir arkadaşım yaşadığı için söylüyorum laptopunuzu tamir ettirmek için tamirciye gidecekseniz bildiğiniz ve güvendiğiniz bir tamirciye gidin çünkü ram çalınması durumuyla çok fazla karşılaşılıyormuş.


EKRANKARTI: Ekran kartı olarak size aktarıcak çok fazla bir bilgim yok çünkü anakarta gömülü bir şekilde gelmiş benim bilgisayarımda o yüzden ben de bilmiyorum ama bilen bir arkadaşım yorumlara yazarsa çok sevinirim.


HARDDİSK: Bilgisayarın hafızası olarak geçer ramde yazdığınız her şey veya bilgiler nasıl arşive kağıtların konulması gibi depolanıyorsa hard diskte depolanır ve kaydedilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir durum boyut ve hard disk olayları  eski hard diskler ve yeni hard diskler(ssd) olarak ikiye ayrılıyor eski hart diskleri gramafon gibi örneklersek daha iyi olur yazılan her bilgi ince bir iğne ile diskine yazılır o yüzden eski bilgisayarlarda sürtünme sesi gibi bir ses çıkar bu ses o ince iğnenin sürtünme sesidir. yeni hard disk(ssd) dediklerimiz ise elektronik depolama alanlarıdır ve eskisi gibi ses yapmaz bozulma durumuyla daha az karşılaşırsınız ve gözle görülebilir hız farkları benim bilgisayarımda hard disk vardı bilgisayarım 2 dakikada açılıyordu ben ssd aldım ve onu kurduktan sonra 15-20 saniyede açılmaya başladı. Aynı zamanda bir çok uygulamayı açma süresi de baya kısaldı eğer böyle bir imkanınız varsa hard diskli bir bilgisayarınız bunu ssd olarak değiştirmenizi tavsiye ederim.

Not: Eğer bilgisayarınızın garantisi devam ediyorsa ve hard diskin takılı olduğu yer küçük bir kapakla veya alt kapağın tamamının açılmasına gerek kalmadan değiştirilebiliyorsa bu garantiyi bozmazmış ama alt kapak tamamen açılıp değiştilirse bu garanti kapsamı dışına çıkmasına neden olurmuş. O yüzden dışarıdan ssd alıp servise taktırsanız en iyisini yaparsınız derim ve yeni bilgisayarınızda ssd öneririm

Not2: SSD alırken yazma ve okuma hızları çok önemli markadan ziyade yazması ve okuması hızlı olan ssd almanızı tavsiye ederim.













son olarak yazımı bitirmeden önce benim eski bilgisayarlar için öneri listem:

  1. Hiç temizlemediysen ve garantisi yoksa alt kapağını youtubedan videolar izledikten sonra aç ve temizle derim fanını özellikle bunları yapmadan önce bir termal macun al ve senede 1 işlemci ve ekran kartının soğutucuyla arasındaki termal macunları yenile internette videoları var istersen atabilirim.(ısınma sorununu da çözer ve altına laptop altlığı önerilir.)
  2. hdd bir hard diskiniz varsa bunu ssd ile değiştirmenizi öneririm 240 gb alırsanız en az iş görür ben 120gb aldım biraz pişman oluyorum.
  3. burdan sonra ram almak işlemciyi değiştirmek ya da bilgisayarı değiştirmek gibi durumlar ortaya çıkıyor bunun için fiyat ve performans olarak sizin değerlendirmenizi veya işi bilen birinden destek almanızı öneririm.
TEŞEKKÜRLER

Yorumlar